LIVE TEXT | Război în Ucraina. Acum trebuie să menţinem cu toţii unitatea, mobilizarea şi concentrarea totală asupra apărării, sugerează Zelenski

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Acum trebuie să menţinem cu toţii unitatea, mobilizarea şi concentrarea totală asupra apărării, sugerează Zelenski

Este a 423-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj compatrioților săi în care le sugerează că o contraofensivă ucraineană este iminentă.

FOTO EPA EFE

UPDATE 06:30 Ministerul rus de Externe afirmă că declaraţiile NATO privind aderarea Ucrainei la alianţă sunt "periculoase"

Ministrul rus de Externe a transmis un avertisment cu privire la declarațiile pe care NATO le face în privința unei posibile aderări a Ucrainei la Alianță.

"NATO îşi fixează obiectivul de a "învinge" Rusia în Ucraina, iar pentru a motiva Kievul, promite că, după încheierea conflictului, ţara poate fi acceptată în alianţă", a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova.

Replica rușilor vine după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a mers joi la Kiev unde s-a întâlnit cu liderul ucrainean și a afirmat că viitorul Ucrainei este în NATO.

"Astfel de declaraţii sunt lipsite de viziune şi de-a dreptul periculoase. Acestea pot duce la prăbuşirea finală a sistemului de securitate european", a declarat Zaharova.

UPDATE 03:00 Acum trebuie să menţinem cu toţii unitatea, mobilizarea şi concentrarea totală asupra apărării, sugerează Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj compatrioților săi în care le sugerează că o contraofensivă ucraineană este iminentă. El le cere acestora să fie uniți și să se mobilizeze, spunând că linia frontului reprezintă prioritatea principală în acest moment.

„Toată lumea din Ucraina trebuie să înţeleagă că principala sarcină a statului este de a ne dezrobi teritoriile, de a ne întoarce pământurile şi poporul din captivitatea rusească”, a declarat liderul ucrainean. „Resursele statului se concentrează în primul rând pe această sarcină. Şi sunt recunoscător tuturor celor care ajută”, a punctat Zelenski, potrivit news.ro .

„Acum, la fel ca anul trecut, trebuie să rămânem cu toţii uniţi, mobilizaţi şi pe deplin concentraţi pe apărare”, a sugerat preşedintele ucrainean.

UPDATE 00:00 Ministrul german al apărării a respins posibilitatea livrării de avioane de luptă germane Ucrainei

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a respins vineri posibilitatea livrării de avioane de luptă germane Ucrainei, în cursul reuniunii aliaţilor occidentali desfăşurate la baza aeriană americană de la Ramstein (Germania), a consemnat dpa.

Germania poate totuşi furniza piloţilor ucraineni aeronave pe care să le poată opera prompt şi cărora să le poată asigura service pe plan local, a menţionat Pistorius, în timpul convorbirilor axate pe coordonarea livrărilor de arme către Ucraina.

"Nu e ca şi cum ai schimba o maşină de închiriat cu alta", a adăugat el, referindu-se la diferenţele dintre avioanele de luptă ale celor două ţări.

Moscova declară un jurnalist bulgar drept "agent străin"

Rusia l-a declarat vineri pe jurnalistul de investigaţii bulgar Christo Grozev, un critic de multă vreme al Kremlinului, "agent străin", într-o utilizare rară a calificativului faţă de un non-rus, a raportat presa rusă, scrie AFP.

Moscova a folosit frecvent această etichetă, care aminteşte de epoca stalinistă, împotriva criticilor Kremlinului.

Potrivit legii ruse, această clasificare poate fi aplicată unei persoane "indiferent de cetăţenia sa".

Christo Grozev, 53 de ani, de naţionalitate bulgară, este investigator principal pentru Rusia al platformei Bellingcat, cu sediul în Marea Britanie, dar care operează în întreaga lume.

El a jucat un rol cheie în investigaţiile Bellingcat asupra otrăvirii opozantului rus Aleksei Navalnîi, în prezent aflat în închisoare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...